bintang2


Sunday, February 17, 2013

Bihun Goreng Singapore..

Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia

Hari ini ( hari yang korang baca entry aku ni la kan ) aku nak ajar cara-cara masak BIHUN GORENG SINGAPORE. Dalam banyak2 masak mihun yang ni la yang paling senang sebab xyah la nk duk sibuk2 blender cili la ape sambal sume xyah k. 

Mula-mula sekali sedia bahan macam dalam gambar kat bawah ni.


Tapi korang xyah la sedia macam aku ni letak atas tempat capuk2. Kalo korang rasa nnt nak amik gambar cam aku letak la atas red carpet ke carpet yang bangla jual ke asal cantik taw. Baru la nampak cam " Owh. mesti sedap ni " tu belom masak. Kalu da masak " wow indahnye bihun die macam turun dari langit gitu ". Kelas kau jah!! K tanpa membuang masa korang.

 Bahan-bahan yang tercalon ialah :

  1. Bihun siap celur ( ikut korang la nak banyak mana pun )
  2. Lada sulah dan lada hitam ( ikut jugak banyak mana korang nak )
  3. Bawang merah dan bawang putih ( Ikut korang jugak nak tumbuk or potong biase )
  4. Carrot @ ape2 sayur yang korang rasa sesuai untuk letak. ( Klo ikut aku carrot pun aku xmo letak sebab aku x makan pun sayur )
  5. Fishcake , fishball, udang, ayam, itik, telor ( RENCAH )
  6. Udang kering or ikan bilis siap tumbuk ( ikut suka korang tapi aku xtambah pun )
  7. Daun sup, bawang goreng ( untuk hiasan )

Cara-cara nak masak camni :

  1. Panaskan minyak dalam kuali. minyak sikit-sikit cukup la. nanti banyak kolestrol.
  2. Pastu masukkan bawang2 korang tadi sampai naik bau sikit.
  3. Pastu masukkan udang yang da siap siang tu. Masukkan fishcake. Masukkan RENCAH. Jangan lupa tambah garam secukup rasa. Kacau2 sampai nak cam ok dah ni.
  4. Pastu masukkan carrot a.k.a. sayur2 tapi takyah lama2 sangat la eh.
  5. Pastu masukkan bihun korang tadi diikuti dengan lada sudah dan lada hitam secukup rasa. Then, kacau sampai lebam ( kacau rata )
  6. Sambil2 kacau sambil rasa , kalau masa tu rasa x ok ke. korang oter la cepat.
  7. Pastu siap la. Angkat masuk dalam bekas hidangan yang comel2.
  8. Lastly, amik la daun sup ke ape letak jadi hiasan. Then jangan lupa amik gambar.

Haa. Taraaa siap da bihun goreng singa pura-pura aku. 


Amacam ok x? Maaf la gambar kecik. Nak besar datang umah la. Hahaha. Pastu jangan tanya kenapa tak sama cam cara-cara masak kat atas. Memang la tak sama ni cara aku masak. Korang masak pun mungkin lain skills macam orang kat sate kajang g kacau kuah pakai kasut. Sapa tahu kan. Ape pun selamat mencuba ok. 
Good Luck :)

K baii. Assalamualaikum.


2 comments:

  1. bihun ni klu xde lada hitam sedap x? huhu..follow my blog http://annurket.blogspot.com/ I'm done yours..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maaf lambat balas br balik kursus..Xde lada hitam xsedap.. memang bihun singapore taruk lada hitam pun. taruk sikit pon xpe... lebih kn lada sulah.. sebab kite xde rencah cam bihun goreng lain. :)

      Delete